Svet se spreminja z nezadržno hitrostjo in z njim tudi zobozdravstvo. V zadnjih 15 letih smo priča ne samo napredku ampak revoluciji v povezovanju zob in obzobnih tkiv s telesom.

Svet se spreminja z nezadržno hitrostjo in z njim tudi zobozdravstvo. V zadnjih 15 letih smo priča ne samo napredku ampak revoluciji v povezovanju zob in obzobnih tkiv s telesom. Tradicionalno temu ni bilo tako. V izteku 20. stoletja so bili resni in dobri poskusi v tej smeri, vendar žal niso nosili jasnih znanstvenih potrditev, kljub temu, da naravna logika veli v jasnost te povezave. Na srečo je zaradi ogromnih vlaganj v znanost, napredovala tudi znanstvena tehnologija s katero se področje “ustne medicine” vrača s polno in nezadržno hitrostjo. Torej usta niso več samo zobje, ki jih tako ali drugače obdelujemo s svedri, pač pa so “organski sistem”, ki se nahaja v glavi.

Takoj se poraja vprašanje ali je za vas, ki potrebujete zobozdravstveno oskrbo, še smiselna delitev na splošno in specialistično zobozdravstvo? Za vaše razumevanje je najprej pomembno, da lažje razumete zakaj govorimo o “organskem sistemu” in se boste nato lažje in bolj zavestno odločali koga v resnici potrebujete.

Vabimo vas h ogledu izvrstne risanke o dogajanju v ustih. Zobje in usta so od 24 minute naprej. Je sinhronizirano v slovenščino.

Hkrati je v zmedi s poimenovanji zvrsti zobozdravstva včasih zelo težko razumeti kaj sploh je razlika med integrativnim, biološkim in klasičnim. Vprašanje je ali smo zobozdravniki v resnici tako močno razdeljeni v teh modernih časih, časih razcveta pristopov, materialov in tehnologij. Gotovo ste slišali za izraze biološki zobozdravnik, integrativni zobozdravnik, funkcionalni zobozdravnik in še kaj. V svetu so ta poimenovanja uporabljana pogosto, npr. biološko je zelo priljubljeno v nemško govorečih deželah, funkcionalno v ZDA, integrativno v romanskem svetu. Za nas je to “predaljčkanje” v modernem zobozdravstvu nepotrebno, če pa že pa že, smo pri nas gotovo integrativni. Integrativno pomeni združevanje, združevanje nesebično povezuje in to rabimo v teh modernih časih.

Da, ekipa je tista, ki nas dela odlične. Raziskave in razvoj so nas, kot človeštvo pripeljale tako daleč, da danes posameznik ne more “Stati inu obstati”. Srčno in predano delo ekipe je tisto, ki nas pelje naprej. Tisti ki nas poznate veste, da smo znanstveno in tehnološko izredno napredna ustanova in odkar predavamo o našem delu širom po svetu, ugotavljamo, da smo ustanova na svetovni ravni. Posebna zahvala gre našim obstoječim gostom (pacientom), ki v naše delo zaupate že 11 let. Odprih kartotek imamo ta moment cca 12.000 in kar dobrih 70% nas obišče iz priporočil, od ust do ust. Brez vas, ni nas in iskrena in srčna hvala za zaupanje.

V razmišljanju o smeri medicine, ki je v resnici samo ena, torej delitev na zahodno, tradicionalno ipd. je po našem mnenju neumestno, smo pripravili zgornjo shemo. Na vodoravni osi je striktnost v pristopu ali je ta čisto klasičen "zahodni" ali čisto alternativen ter na navpišni osi ali razume človeško zdravje široko ali ozko. Poudariti je potrebno, da vse to ne govori o tem ali je dobro ali slabo, pač pa o perspektivi, ki jo ima in pravzaprav je moderna medicina vse to, torej kombinacija vseh štirih kvadrantov.
STIK Z NAMI

Če se vrnemo na zobozdravstvo smo ga, kot berete v menijski vrstici, razdelili na 4 vam bolj razumljive sklope. Prvi so vnetja obzobnih tkiv ter tkiv znotraj zoba povzročena z okužbami, drugi so vnetja, ki nastanejo brez okužbe in povezujejo “zobno” kost in imunski sistem, tretji so materiali, ki se uporabljajo, predvsem biokeramični ter zadnji strukturno-funkcijski sistem, ki se ukvarja s telesnimi in psihičnimi vplivi na žvečenje, stiskanje in škripanje zob ter s tem povezanimi bolečinami.

Katere so ključne terapije torej?

Zgornji delitev ima svoj smisel tako v začetnem pogovoru na vašem prvem obisku, kot pri načrtovanju diagnostike ter posledično zdravljenja. Današnji časi omogočajo, da imate po skrbno načrtovani fazi zdravljenja mir pred težjimi posegi do konca življenja. Seveda so redni kontrolni pregledi obvezni in brez ustrezne ustne higiene tudi ne gre. Vsekakor pa je neprestanim težavam konec in to lahko potrdimo z več kot desetletjem izkušenj. Vabimo vas, da pogledate videe in preberete posamezne rubrike in se sami prepričate o dolgoročni vzdržnosti tega pristopa.

V vsako izmed področij se poglablja izbran zobozdravnik s svojim timom. Organizirami smo tako, da tim tvorita zobozdravnik, njegova asistentka ter receptorka. V primeru protetičnih oskrb pa še zobotehnik. Zelo velik poudarek dajemo na komunikaciji, vedno se namreč izkaže, da je ključna, če želimo da celovita oskrba gladko teče. Vaši obiski se dogajajo v sklopih in sicer na prvem obisku se opravi pogovor ter osnovna diagnostika, ki vsebuje fotografije ust in rentgenske posnetke. Glede na težo težav, ki jih imate in jih dodatno odkrijemo z rentgeni, se nato ali takoj pripravi načrt osrkbe ali pa predlaga dodatne diagnostične metode. Ko imamo celoten algoritem vaše rehabilitacije pripravljen se sestanemo v naši t.i. idejni sobi, kjer vam predstavimo potek terapij. Vse je podrobneje prikazano v posameznih rubrikah in vas vabimo k ogledu.

Kako se dogajanje v ustih širi po celotnem telesu?


Če že govorimo o vplivu ust na razvoj modernih kroničnih obolenj se moramo vprašati kako se bakterije, vnetni mediatorji ter materiali širijo po telesu?

1. Prva in najočitnejša pot je s slino. Človek na dan proizvede 1l do 1. l sline, ki jo redko izpljune temveč jo pogoltne. V slini je prisotno vse kar je v ustih, npr. bakterije, ki so v obzobnih žepkih, kovinski delci, ipd. Za bakterije se je pokazalo, da jih sicer manj, kot dejasnko v obzobnih žepih ali “granulomih”, ki so prebili kost in se drenirajo v usta, vendar se vsak dan brez prestanka, t.i. kronično, s slino spustijo, kot po toboganu v želodec in od tod naprej v črevo. Tiste najbolj škodljive tudi preživijo želodčno kislino in vplivajo na celo vrsto obolenj v črevesju, vključujoč onkološka obolenja.

2. Druga je tudi zelo očitna je s krvjo in limfo. Telo neprestano drenira tkiva, imunski sistem pa tudi uspešno pospravlja ali v bezgavkah ali pa v krvi. Praviloma bi lahko po tej poti škodljivi dejavniki dosegli oddaljena tkiva. Izkaže se, da je tukaj obramba kar močna.

3. Na tretjo pot gotovo ni nihče pomislil in je verjetno najslabše zaščitena. To je po zunajcelični snovi, kjer prej omenjeni škodljivi dejavniki potujejo po mrežju kolagena, hialuronske kisline, fibronektina in še kar nekaj molekul, k iso obdane z “vodnim gelom”, ki je prvobitno namenjen potovanju snovi iz žil k celicam in endogenih škodljivih odpakov iz celic v izločalne organe – v glavnem jetra in ledvica. Ta prostor imenujemo tudi Pischingerjev prostor. Vsebinsko lahko preberete več na tej povezavi https://en.wikipedia.org/wiki/Internal_environment.

Kako usta z zobmi doprinesejo h kroničnim boleznim modernega časa

Zgornja shema v zelenih poljih prikazuje 8 glavnih vzrokov modernega sveta za razvoj večine bolezni s katerimi danes oboleva človek.

Ut fringilla ante ac enim aliquam porttitor. Donec gravida lorem lectus, eu tincidunt sem dictum quis. Praesent vitae dui risus. Mauris tempor purus non urna iaculis, at convallis urna consectetur. Pellentesque tellus erat, efficitur id aliquet nec, laoreet vitae ante. Aliquam purus nisl, ullamcorper eget porttitor ac, sodales sed erat. Suspendisse felis ligula, pretium vitae ipsum in, bibendum mollis neque. Pellentesque neque orci, lobortis nec aliquam accumsan, cursus sed massa. Sed imperdiet fringilla diam, ut viverra urna iaculis at. Maecenas consequat at metus sit amet consectetur. Etiam finibus ligula sit amet dapibus vulputate. Maecenas at nunc eget risus laoreet pulvinar. Maecenas nec condimentum dolor, sed dignissim mauris.

Ut fringilla ante ac enim aliquam porttitor. Donec gravida lorem lectus, eu tincidunt sem dictum quis. Praesent vitae dui risus. Mauris tempor purus non urna iaculis, at convallis urna consectetur. Pellentesque tellus erat, efficitur id aliquet nec, laoreet vitae ante. Aliquam purus nisl, ullamcorper eget porttitor ac, sodales sed erat. Suspendisse felis ligula, pretium vitae ipsum in, bibendum mollis neque. Pellentesque neque orci, lobortis nec aliquam accumsan, cursus sed massa. Sed imperdiet fringilla diam, ut viverra urna iaculis at. Maecenas consequat at metus sit amet consectetur. Etiam finibus ligula sit amet dapibus vulputate. Maecenas at nunc eget risus laoreet pulvinar. Maecenas nec condimentum dolor, sed dignissim mauris.

V integrativnem zobozdravstvu je ključnega pomena temeljita diagnostika, vključno s celovitim pregledom ust.
STIK Z NAMI